Lasagne s tofu a špenátem jsou skvělou veganskou alternativou tradičních lasagní s masem a sýrem. V tomto receptu jemné tofu nahrazuje sýr a špenát dodává čerstvost a zdravé vitamíny. Jídlo je chutné, syté a relativně jednoduché na přípravu.
Ingredience:
- 9 listů lasagní (nejlépe bezlepkových, pokud je potřeba)
- 400 g čerstvého nebo mraženého špenátu
- 300 g tofu (tvrdé)
- 1 velká mrkev
- 1 střední cibule
- 2-3 stroužky česneku
- 500 g rajčatového protlaku (nebo konzervovaných rajčat)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 čajová lžička sušeného oregána
- 1 čajová lžička bazalky
- Sůl a černý pepř podle chuti
- 1/2 čajové lžičky kurkumy (pokud chcete, pro barvu)
- 2 lžíce výživových kvasnic (pro vegany, pro sýrovou chuť — volitelné)
- 1 lžíce citronové šťávy (pokud chcete, pro vyvážení chuti)
Příprava:
- Příprava náplně:
- Na středním ohni zahřejte 1 lžíci olivového oleje ve velké pánvi. Cibuli nakrájejte na jemno a osmahněte ji do změknutí (asi 5 minut).
- Přidejte nasekaný česnek a nastrouhanou mrkev. Smažte dalších 3-4 minuty, dokud mrkev nezměkne.
- Pokud používáte čerstvý špenát, omyjte ho a nakrájejte. Přidejte špenát do pánve a smažte, dokud nezmenší svůj objem (pokud používáte mražený, stačí ho rozmrazit a důkladně vymačkat přebytečnou vodu).
- Takto připravenou směs špenátu, mrkve a cibule odstavte stranou, aby trochu vychladla.
- Příprava tofu omáčky:
- V míse rozmačkejte tofu na malé kousky (má připomínat strukturu ricotty).
- Na pánvi zahřejte zbylou lžíci olivového oleje a přidejte tofu. Smažte ho asi 3-4 minuty, občas promíchejte.
- Přidejte sušené oregáno, bazalku, kurkumu (pokud používáte) a sůl s pepřem podle chuti. Můžete také přidat citronovou šťávu a výživové kvasnice pro sýrovou chuť.
- Směs důkladně promíchejte a odstavte z ohně.
- Skládání lasagní:
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Uvařte listy lasagní podle návodu na obalu (nebo použijte lasagne, které není nutné vařit).
- Na dno formy na pečení (velikost 20×30 cm) nalijte trochu rajčatového protlaku.
- Na protlak položte první vrstvu lasagní. Na ni naneste část náplně z tofu a špenátu, poté opět přikryjte vrstvou lasagní. Opakujte vrstvy, dokud nevyčerpáte všechny ingredience. Poslední vrstvou by měla být náplň.
- Pokapejte vrch zbývajícím rajčatovým protlakem.
- Pečení:
- Přikryjte formu alobalem a pečte v předehřáté troubě asi 25-30 minut.
- Po této době sejměte alobal a pečte dalších 10-15 minut, dokud lasagne nezískají zlatavou barvu.
- Podávání:
- Nechte lasagne chvíli vychladnout (asi 10 minut), aby se vrstvy dobře usadily a lépe se krájely.
- Podávejte teplé, ozdobené čerstvou bazalkou nebo jinými bylinkami podle chuti.
Tipy:
- Pokud chcete lasagne bohatší, můžete do náplně přidat také restované houby nebo jinou zeleninu.
- Pro pikantnější chuť přidejte trochu chilli nebo pálivé papriky do rajčatového protlaku.
- Pro krémovější texturu můžete do omáčky přidat trochu veganského smetanového sýra nebo kokosového mléka.
Tyto lasagne s tofu a špenátem jsou skvělou veganskou verzí tradičního jídla, které zaručeně potěší každého, kdo si chce pochutnat na zdravém a chutném jídle!
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.