Vegan pečené brambory po česku: rychlý recept pro každý den

Rádi Jíte Knorr_WinterToolkit_SweetPotatoGratin_2-png Vegan pečené brambory po česku: rychlý recept pro každý den Veganské recepty Zdravá výživa  Zdravé jídlo Recept Olivový olej

České koláče jsou neodmyslitelnou součástí naší kuchyně a často se spojují s rodinnými oslavami, svátky nebo tradičními návštěvami u babičky. Většina tradičních českých koláčů však obsahuje živočišné produkty, jako jsou vejce, mléko a máslo. Co ale dělat, když jste vegan, nebo chcete zkusit rostlinnou variantu? Nemusíte se vzdávat těchto sladkých pokušení! Máme pro vás několik receptů na vegan koláče, které zachovávají všechny chutě a textury tradičních českých koláčů, ale neobsahují žádná zvířata.

1. Vegan tvarohové koláče

Tvarohové koláče jsou jedním z nejtradičnějších českých dezertů. Jak ale připravit vegan verzi, když tvaroh je na seznamu živočišných produktů? Odpovědí je rostlinný tvaroh, který můžete koupit v obchodech se zdravou výživou nebo si ho snadno vyrobit doma z tofu.

Složení na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 150 ml rostlinného mléka (sojové, mandlové nebo ovesné)
  • 100 g rostlinného másla nebo oleje
  • 100 g cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • Špetka soli

Složení na náplň:

  • 300 g tofu (nejlépe měkké)
  • 3 lžíce rostlinného jogurtu
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce citronové šťávy

Příprava:

  1. Těsto:
    V misce smíchejte všechny ingredience na těsto a vypracujte hladké těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu mouky, pokud je příliš suché, přidejte trochu rostlinného mléka. Těsto nechte odpočinout asi 15 minut.
  2. Náplň:
    Tofu rozmixujte s rostlinným jogurtem, cukrem, vanilkovým extraktem a citronovou šťávou, dokud nevznikne hladká směs. Pokud máte rádi hustší náplň, můžete přidat více tofu.
  3. Pečení:
    Těsto rozdělte na malé kousky, které roztáhněte na malé koláčky. Na každý koláček dejte lžíci náplně a okraje přehněte. Koláče pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut, dokud nebudou zlatavé.

2. Vegan povidlové koláče

Dalším klasikou jsou povidlové koláče plněné povidly, které jsou oblíbené zejména na Moravě. Tyto koláče jsou velmi jednoduché a rychlé na přípravu.

Složení:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml rostlinného mléka
  • 100 g cukru
  • 50 g rostlinného másla
  • 7 g sušeného droždí
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Špetka soli
  • Povidlí podle chuti (ideálně domácí, bez přidaného cukru)

Příprava:

  1. Těsto:
    V teplém mléce rozmíchejte cukr a sušené droždí. Nechte směs stát asi 10 minut, dokud nezačne kvasit. Poté přidejte mouku, rostlinné máslo, vanilkový extrakt a špetku soli. Vypracujte hladké těsto, které nechte kynout asi hodinu na teplém místě.
  2. Formování koláčů:
    Po vykynutí těsto rozdělte na malé kousky, které rozválejte na placky. Na každou placku dejte lžíci povidel a okraje přehněte tak, aby vznikl malý koláč.
  3. Pečení:
    Koláče pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15-20 minut, dokud nejsou zlatavé. Po upečení je můžete posypat práškovým cukrem.

3. Vegan ovocné koláče

Ovocné koláče patří k těm nejlépe vonícím a nejchutnějším! Můžete použít jakékoliv ovoce, které máte rádi, ať už jsou to jablka, třešně, jahody nebo borůvky.

Složení na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g rostlinného másla
  • 50 g cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 3 lžíce rostlinného mléka

Složení na ovoce:

  • 300 g ovoce (třešně, jahody, jablka, borůvky)
  • 2 lžíce cukru (nebo dle chuti)
  • 1 lžička skořice (volitelné)

Příprava:

  1. Těsto:
    Smíchejte všechny ingredience na těsto, vypracujte hladké a pevné těsto. Těsto rozválejte na plátky a umístěte na plech vyložený pečicím papírem.
  2. Ovoce:
    Ovoce nakrájejte na menší kousky (pokud je třeba), posypte cukrem a skořicí a rovnoměrně rozdělte na těsto.
  3. Pečení:
    Koláče pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut, dokud okraje těsta nezezlátnou a ovoce se hezky propeče.

Závěr

Vegan české koláče jsou skvělou volbou pro každého, kdo chce užívat tradiční české sladkosti bez živočišných produktů. S těmito recepty si můžete připravit výborné koláče, které potěší nejen vegany, ale i všechny, kdo si rádi pochutnají na domácí sladkosti. Ať už si vyberete tvarohové, povidlové nebo ovocné koláče, budou chutnat skvěle a nikdo ani nepozná, že jsou bez živočišných složek. Tak do toho – pusťte se do pečení!

Poslední Příspěvky