Po náročném dni, kdy se musíte postarat o práci, domácnost a rodinu, je poslední věc, na kterou máte náladu, stát dlouhé hodiny u sporáku. Chcete mít rychlou a chutnou večeři, která vás zasytí, ale zároveň vám nezkazí večer? Máme pro vás řešení! Tento jednoduchý tip na přípravu rychlých večeří vám ušetří spoustu času a pomůže vám připravit skvélé jídlo za pár minut.
Základní tip: Předpřipravte si ingredience na víkend!
Největší tajemství rychlých večeří spočívá v předpřípravě ingrediencí. Pokud si během víkendu věnujete pár minut na přípravu základních surovin, každý večer vám bude vaření trvat jen pár minut. Tato metoda vám ušetří nejen čas, ale také stres z rozhodování, co vařit.
Jak to funguje?
- Vytvořte si zásobu základních ingrediencí – Uložte si do lednice nebo mrazáku připravené suroviny, které můžete snadno a rychle použít na přípravu různých jídel. Můžete například nakrájet zeleninu (papriky, cuketu, rajčata, brokolici) a uchovávat ji v uzavřených nádobách v lednici. Stejně tak můžete uvařit rýži, těstoviny nebo quinou a mít ji připravenou na rychlé míchání se zeleninou nebo omáčkou.
- Marinujte maso nebo tofu – Pokud máte rádi maso nebo rostlinné alternativy, připravte si marinády už dopředu. Maso nebo tofu tak získá skvélé chutě, které stačí jen krátce opéct nebo orestovat na pánvi. Marinády můžete jednoduše připravit z olivového oleje, bylinek, koření a citronu.
- Mrazák je váš přítel – Mrazák není jen pro zmrzlinu! Můžete si připravit a zamrazit různé pokrmy, jako jsou domácí polévky, omáčky nebo i hotové jídla (například pečené kuře nebo sekanou). Tyto pokrmy pak stačí jen ohřát a máte večeři za pár minut.
- Zvolte jednoduché, ale výživné recepty – I když máte málo času, můžete se rozhodnout pro jídla, která jsou nejen rychlá, ale i zdravá a výživná. Například rychlá zeleninová stir-fry s rýží, omelety plněné zeleninou, tortilly s kuřecím masem nebo tofu, nebo saláty s fazolemi a avokádem.
Rychlý recept na večeři: Stir-fry s rýží a kuřecím masem
Pokud máte připravené suroviny, tato večeře vám nezabere více než 15 minut. Připravte si:
- 200 g kuřecího masa (nakrájeného na kousky)
- 2 šálky vařené rýže (můžete použít i zbylou rýži z předchozího dne)
- 1 paprika, 1 cuketa, 1 cibule (nakrájené na kousky)
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sezamového oleje (volitelné)
- Koření: sůl, pepř, česnek
- Čerstvá zelenina nebo bylinky na ozdobu
Postup:
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte kuřecí maso. Orestujte, dokud není hotové (asi 5–7 minut).
- Přidejte nakrájenou zeleninu a smažte, dokud není měkká (asi 5 minut).
- Přidejte vařenou rýži, sojovou omáčku a případně sezamový olej. Důkladně promíchejte.
- Osolte, opepřete a dochuťte česnekem nebo jinými oblíbenými kořeními.
- Podávejte s čerstvou zeleninou nebo bylinkami na ozdobu.
Hotovo! Tento pokrm je rychlý, výživný a připravený za pár minut.
Další tipy pro rychlé večeře:
- Těstoviny s omáčkou – Uvařte si těstoviny a přidejte k nim rychlou rajčatovou omáčku (pokud máte předpřipravenou) nebo sekaný česnek a olivový olej.
- Rychlé saláty – Vytvořte salát z čerstvé zeleniny a přidejte grilované kuřecí prsa nebo tofu. Pokud máte doma konzervy fazolí, černé čočky nebo kukuřice, máte skvělou základní bílkovinu pro salát.
- Quesadilla – Rychle si připravíte tortillu s oblíbenými ingrediencemi (avokádo, sýr, zelenina, kuřecí maso) a opečete na pánvi.
- Rychlé polévky – Polévky jsou ideální pro rychlou večeři. Stačí použít zeleninu, vývar a případně konzervu čočky nebo fazolí. Po uvaření stačí vše rozmixovat a máte skvělou výživnou polévku.
Závěr
Díky tomuto tip na přípravu ingrediencí předem už nebudete mít výmluvu, proč si nezajistit zdravou a chutnou večeři. Předpříprava je klíč k úspěchu, a s těmito jednoduchými a rychlými recepty budete mít večeři hotovou během chvilky. Už žádný stres u sporáku, jen skvélé jídlo připravené snadno a rychle!
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.