Churros recept: Jak připravit lahodné španělské sladkosti doma

Rádi Jíte Снимок-экрана-2025-03-14-в-12.54.41 Churros recept: Jak připravit lahodné španělské sladkosti doma dezerty  Zdravé jídlo Recept Olivový olej

Churros jsou jedním z nejoblíbenějších španělských dezertů, které si získaly srdce nejen Evropanů, ale i po celém světě. Tato sladká pochoutka je ideální pro každou příležitost – ať už máte chuť na něco sladkého ke kávě, nebo chcete překvapit své přátele lahodnou domácí verzí. Pokud si chcete připravit churros doma, máme pro vás skvělý churros recept, který vám umožní vytvořit tyto křupavé a nadýchané pochoutky přímo ve vaší kuchyni.

Co jsou churros?

Churros jsou španělské smažené těstoviny, které mají tvar dlouhých pruhů. Pocházejí z iberského poloostrova a jsou oblíbené nejen ve Španělsku, ale i v Latinské Americe. Tato sladkost se obvykle podává posypaná cukrem a skořicí a nejčastěji se jí namáčí do horké čokolády. Churros mají křupavou vnější stranu a nadýchaný vnitřek, což je činí naprosto neodolatelnými.

Ingredience na churros:

  • 250 ml vody
  • 2 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 150 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • Olej na smažení (nejlépe slunečnicový nebo jiný neutrální olej)
  • Cukr a skořice na obalení churros (dle chuti)

Postup přípravy churros:

  1. Příprava těsta: Do hrnce nalijte vodu, přidejte cukr, sůl a rostlinný olej. Zahřejte směs na středním ohni, dokud se cukr a sůl nerozpustí a směs nezačne vařit. Jakmile začne vařit, odstavte hrnec z ohně a přidejte mouku. Rychle míchejte, dokud se mouka dobře nevsákne do tekutiny. Těsto bude zpočátku hrudkovité, ale po chvíli míšení se spojí v hladkou hmotu.
  2. Přidání vajec: Nechte těsto trochu vychladnout, aby nebylo příliš horké. Poté postupně přidávejte jedno vejce po druhém, každé vejce dobře zapracujte do těsta, než přidáte další. Těsto by mělo být hladké, lesklé a poměrně husté, ale zároveň elastické.
  3. Příprava na smažení: Nalijte olej do hluboké pánve nebo hrnce, asi 5 cm vysoko, a zahřejte ho na střední teplotu. Pokud máte teploměr na olej, ideální teplota pro smažení churros je kolem 180°C.
  4. Tvarování churros: Dejte těsto do cukrářského sáčku s hvězdicovou špičkou (pokud nemáte cukrářský sáček, můžete použít plastový sáček, ze kterého odstřihnete roh). Opatrně vytlačte těsto přímo do horkého oleje a tvarujte pruhy dlouhé přibližně 10–12 cm. Smažte churros několik minut, dokud nejsou zlatavé a křupavé. Po upečení je vyjměte z oleje a nechte okapat na papírových utěrkách.
  5. Obalení churros v cukru a skořici: Smíchejte cukr se skořicí na talíři. Ještě horké churros obalte v této směsi, aby se cukr a skořice na něm rovnoměrně rozprostřely.
  6. Podávání churros: Churros jsou nejchutnější, když jsou čerstvě smažené. Podávejte je teplé, ideálně s horkou čokoládou nebo karamelovým dipem na namáčení.

Tipy pro dokonalé churros:

  1. Konzistence těsta: Těsto by mělo být husté a elastické. Pokud je příliš tekuté, churros se při smažení neudrží ve tvaru. Naopak příliš husté těsto bude mít problémy se vytlačováním. Mějte tedy na paměti správnou konzistenci.
  2. Smažení churros: Ujistěte se, že olej má správnou teplotu. Pokud je olej příliš studený, churros nasáknou příliš oleje a nebudou křupavé. Naopak příliš horký olej způsobí, že churros se spálí, než se propečou uvnitř.
  3. Různé varianty podávání: K churros se nejčastěji podává horká čokoláda, která se skvěle hodí k jejich křupavé textuře. Můžete také experimentovat s různými dipy, jako je vanilkový krém nebo karamelová omáčka.
  4. Churros bez cukru: Pokud preferujete méně sladkou verzi, můžete churros podávat i bez cukru a skořice. Jsou skvělé i jako příloha k pikantnějším jídlům nebo s různými omáčkami.
  5. Experimentujte s tvary: Klasické churros jsou dlouhé pruhy, ale můžete experimentovat s různými tvary, například kroucenými spirálkami nebo menšími kousky.

Kdy si připravit churros?

Churros jsou ideální na snídani, dezert nebo jako sladká pochoutka k odpolední kávě. Jsou skvělé na rodinné oslavy, pikniky nebo při návštěvách přátel. Pokud máte chuť na něco výjimečného, churros vám určitě zpříjemní den a přinesou kousek španělské kuchyně přímo do vaší domácnosti.

Závěr

Churros jsou jedním z nejoblíbenějších a nejchutnějších dezertů, které si snadno připravíte doma. Tento churros recept je jednoduchý, ale výsledky jsou naprosto neodolatelné. Smažené, křupavé churros obalené v cukru a skořici potěší každého, kdo má rád sladké a originální pochoutky. Připravte si je a užijte si tuto lahodnou španělskou specialitu u vás doma!

Poslední Příspěvky