Buchta: Nejlepší recept na tradiční buchtu pro každou příležitost

Rádi Jíte Снимок-экрана-2025-03-18-в-09.14.13 Buchta: Nejlepší recept na tradiční buchtu pro každou příležitost dezerty domácí recepty  Zdravé jídlo Recept Pečení

Buchta je jedním z nejoblíbenějších domácích dezertů, který nikdy nezklame. Ať už ji pečete na víkendovou snídani, rodinnou oslavu nebo jen tak k odpolední kávě, buchta je vždy skvělou volbou. V této článku se podíváme na recept na klasickou buchtu, kterou si můžete snadno připravit a potěšit tak své blízké.

Buchta – ingredience

Na přípravu tradiční buchty budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 100 g cukru
  • 2 vejce
  • 100 g másla
  • 25 g čerstvého droždí
  • Špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g ovoce (např. jahody, meruňky nebo jablka)
  • Cukr moučkový na posypání (volitelné)

Příprava buchty

1. Příprava kvásku: V malé misce smíchejte vlažné mléko, cukr a čerstvé droždí. Nechte směs stát 10 minut, dokud se na povrchu neobjeví pěna. Tento kvásek je základem pro vynikající buchtu.

2. Těsto: V míse smíchejte mouku, špetku soli a vanilkový cukr. Přidejte kvásek, vajíčka a rozpuštěné máslo. Vše důkladně promíchejte a vypracujte hladké těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu mouky, ale nesmí být příliš suché. Hotové těsto přikryjte utěrkou a nechte ho na teplém místě kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

3. Tvarování buchty: Po vykynutí těsto rozdělte na dvě poloviny. Jednu polovinu vyválejte na velikost vašeho plechu (asi 30 x 20 cm). Těsto přeneste na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně ho rozetřete. Na těsto rovnoměrně rozložte ovoce dle vaší volby (jahody, jablka, meruňky, nebo kombinaci).

4. Kynutí a pečení: Po rozložení ovoce přikryjte buchtu utěrkou a nechte ji ještě 15 minut kynout. Mezitím předehřejte troubu na 180°C. Poté buchtu vložte do předehřáté trouby a pečte asi 30–40 minut, dokud nebude zlatavá a dobře propečená. Pokud chcete, aby měla buchta hezký lesk, můžete ji 10 minut před koncem pečení potřít rozšlehaným vejcem.

5. Dokončení: Po upečení nechte buchtu vychladnout na mřížce a před podáváním ji můžete posypat moučkovým cukrem podle chuti.

Buchta – podávání

Buchta tuto buchtu můžete podávat jako dezert k odpolední kávě nebo čaji. Je výborná teplá, ale i vychladlá si uchovává svou vláčnost a chuť. Kromě ovoce můžete do buchty přidat i různé náplně, jako jsou tvaroh nebo marmeláda, a tím ji ještě vylepšit podle své chuti.

Buchta: Nejlepší recept na tradiční buchtu pro každou příležitost

Tento recept na buchtu je jednoduchý, ale výsledek je opravdu lahodný. Příprava buchty vám nezabere mnoho času, a přesto si pochutnáte na křehkém a vláčném dezertu, který je ideální pro jakoukoliv příležitost.

Poslední Příspěvky