Bramborové karbanátky, které si zamiluje každý – vyzkoušejte tento rychlý a chutný recept
Bramborové karbanátky jsou vynikající jídlo, které si oblíbí celá rodina. Jsou jednoduché na přípravu, chutné a můžete je podávat jako hlavní chod nebo přílohu. Tento recept je ideální, pokud máte doma brambory a chcete vytvořit něco, co zaručeně potěší všechny. Vytvořte si vlastní verzi tohoto tradičního pokrmu, která bude nejen rychlá, ale i plná chuti. Pojďme na to!
Ingredience:
- 800 g brambor (ideálně starší, které mají méně škrobu)
- 1 střední cibule
- 1 vejce
- 100 g strouhanky (nebo podle potřeby)
- 2 lžíce hladké mouky
- 100 g tvrdého sýra (například eidam nebo čedar), nastrouhaného
- 1 lžička sušeného tymiánu nebo majoránky
- Sůl a pepř podle chuti
- 3-4 lžíce oleje nebo sádla na smažení
- (Volitelné) 1-2 stroužky česneku pro výraznější chuť
Postup:
1. Příprava brambor
Začněte tím, že brambory oloupete a uvaříte v osolené vodě do měkka. Jakmile jsou brambory hotové, slijte je a nechte je chvíli vychladnout. Poté je rozmačkejte na jemnou kaši, ideálně bez hrudek, aby karbanátky měly hezkou texturu.
2. Příprava dalších ingrediencí
Mezitím si oloupejte cibuli a jemně ji nakrájejte nebo nastrouhejte. Pokud máte rádi výraznou chuť česneku, přidejte dva stroužky, které také jemně nakrájejte nebo rozmačkejte.
V míse smíchejte uvařené a rozmačkané brambory s cibulí, česnekem, nastrouhaným sýrem, vejcem, sušeným tymiánem nebo majoránkou, solí a pepřem. Přidejte také mouku a strouhanku, aby směs získala pevnější konzistenci, která se dobře tvaruje.
3. Tvarování karbanátků
Z připravené směsi začněte tvarovat karbanátky. Můžete je udělat menší nebo větší, podle toho, co vám vyhovuje. Pokud je směs příliš řídká, přidejte ještě trochu strouhanky nebo mouky.
4. Smažení karbanátků
Na pánvi rozehřejte olej nebo sádlo. Na středním ohni smažte karbanátky z obou stran dozlatova, přibližně 3-4 minuty na každé straně, dokud nejsou krásně křupavé a zlatavé.
5. Podávání
Hotové karbanátky položte na papírový ubrousek, aby se odstranil přebytečný tuk. Poté je můžete podávat s čerstvým zeleninovým salátem, kysanou smetanou nebo vařenými vejci. Jsou také výborné jako příloha k masu, nebo jen tak s kečupem pro děti.
Tipy pro dokonalé bramborové karbanátky:
- Konzistence: Pokud se vám směs na karbanátky zdá příliš vlhká, přidejte více strouhanky nebo mouky, aby se směs dobře tvarovala. Pokud je naopak suchá, přidejte trochu mléka nebo vejce.
- Sýry: Kromě tvrdého sýra můžete použít i jiný oblíbený sýr, který má jemnější chuť. Sýr dodá karbanátkům krásnou měkkost a šťavnatost.
- Bylinky a koření: Můžete experimentovat s bylinkami, jako je rozmarýn, bazalka nebo petržel, které obohatí chuť karbanátků.
- Smažení: Pro extra křupavou texturu smažte karbanátky na vyšší teplotě, ale dejte pozor, abyste je nepřipálili. Smažte je po menších dávkách, aby se měly dost prostoru rovnoměrně se osmažit.
Závěr
Bramborové karbanátky jsou ideálním jídlem pro každého, kdo má rád rychlá, chutná a sytá jídla. Tento recept vám zaručí výborný výsledek, který potěší i ty nejnáročnější chuťové buňky. Ať už je budete podávat jako hlavní chod, přílohu, nebo jen tak na svačinu, vždy si na nich pochutnáte. Nezapomeňte na naši malou radu – experimentujte s bylinkami, kořením a sýrem, abyste našli svou vlastní dokonalou verzi bramborových karbanátků!
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.