Jahodový koláč je jedním z nejoblíbenějších dezertů, který perfektně ladí s letními dny. Čerstvé jahody v kombinaci s nadýchaným těstem vytvářejí skvélé spojení, které potěší každého milovníka sladkého. Pokud máte rádi sladkosti s ovocem, tento recept je pro vás ideální. Je snadný, rychlý a výsledek vždy stojí za to!
Ingredience:
- 500 g čerstvých jahod (nebo mražených, pokud není sezóna)
- 200 g hladké mouky
- 150 g cukru
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 2 vejce
- 100 ml mléka
- 100 g rozpuštěného másla (nebo rostlinného oleje)
- 1 lžička vanilkového extraktu (nebo vanilkového cukru)
- Špetka soli
- Práškový cukr na posypání (volitelné)
Postup:
- Příprava jahod: Pokud používáte čerstvé jahody, omyjte je a odstraňte stopky. Poté je nakrájejte na menší kousky, které se budou lépe rozmísťovat v těstě. Pokud používáte mražené jahody, nechte je před použitím trochu povolit a slijte přebytečnou vodu.
- Příprava těsta: V míse smíchejte hladkou mouku, prášek do pečiva, cukr a špetku soli. V jiné misce rozšlehejte vejce, přidejte mléko, rozpuštěné máslo (nebo olej) a vanilkový extrakt. Tekuté ingredience vlijte do suchých ingrediencí a promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto by mělo být mírně husté, ale stále dobře roztíratelné.
- Pečení: Předehřejte troubu na 180 °C. Formu na koláč (ideálně průměr 22–24 cm) vymažte máslem nebo vyložte pečicím papírem. Nalijte těsto do formy a rovnoměrně je rozetřete.
- Přidání jahod: Na vrch těsta rovnoměrně rozložte nakrájené jahody. Můžete je lehce zatlačit do těsta, ale není to nutné – při pečení se samy „pohrouží“ do těsta.
- Pečení koláče: Koláč pečte v předehřáté troubě 30–40 minut, dokud nebude zlatavý a nezačne se odlepovat od okrajů formy. Zkuste test na suchý špejle – pokud po vytažení zůstane čistá, koláč je hotový.
- Dokončení: Po upečení nechte koláč chvíli vychladnout. Pokud chcete, posypte vrch koláče práškovým cukrem pro dekoraci. Koláč podávejte teplý nebo vychladlý. Skvěle chutná i s trochou šlehačky nebo zmrzliny.
Tipy pro dokonalý jahodový koláč:
- Jahody: Pro co nejlepší chuť vybírejte zralé, sladké jahody. Pokud je sezóna jahod, je nejlepší použít čerstvé, ale mražené jahody mohou posloužit i mimo sezónu.
- Těsto: Pokud máte rádi vláčnější koláče, můžete do těsta přidat trochu kysané smetany nebo jogurtu. To zvýší jeho vlhkost a jemnost.
- Variace: Pokud chcete koláč obohatit o další chuťové tóny, můžete přidat k jahodám i trochu citrónové kůry nebo skořice.
- Sladkost: Množství cukru lze upravit podle osobních preferencí. Pokud používáte velmi sladké jahody, můžete množství cukru trochu snížit.
Závěr:
Jahodový koláč je skvělý recept pro každého, kdo má rád jednoduché a chutné dezerty. Je ideální nejen pro letní dny, ale i pro oslavy, rodinné setkání nebo jako sladký závěr večerního jídla. Díky své rychlé přípravě a vynikající chuti si ho zamiluje celá rodina. Užijte si kousek tohoto lahodného koláče a nechte se okouzlit svěží chutí čerstvých jahod!
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.