Kimchi, které vám změní pohled na fermentované potraviny: Tento recept vám otevře nové kulinářské obzory

Rádi Jíte Снимок-экрана-2025-03-21-в-16.47.20 Kimchi, které vám změní pohled na fermentované potraviny: Tento recept vám otevře nové kulinářské obzory Koření Veganské recepty Zdravá výživa  Zdravé jídlo Recept Med

Kimchi je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších pokrmů korejské kuchyně. Tento fermentovaný pokrm z čínského zelí, koření a rybí omáčky má jedinečnou chuť, která je skvélé kombinací pikantní, slané a kyselé. Pokud jste dosud nezkusili kimchi nebo ho chcete připravit doma, tento recept vám ukáže, jak na to!

Ingredience pro domácí kimchi

Hlavní ingredience:

  • 1 střední hlávka čínského zelí (asi 1,5 kg)
  • 100 g hrubé soli
  • 1 litr vody

Na pastu pro marinování:

  • 1 cibule, nakrájená na čtvrtky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 cm kousek zázvoru, oloupaný
  • 2 lžíce cukru
  • 3 lžíce rybí omáčky
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 2-3 lžíce gochugaru (korejského chilli prášku, přizpůsobte množství podle preferované pálivosti)
  • 1 lžíce rýžového octa (nebo běžného octa)
  • 1 lžíce sezamového oleje

Doplňky:

  • 3 jarní cibulky, nakrájené na tenké plátky
  • 1 mrkev, nakrájená na tenké julienne (volitelné)

Příprava kimchi: Krok za krokem

1. Příprava zelí

  1. Čínské zelí nakrájejte na poloviny nebo čtvrtiny, pokud je velmi velké. Poté ho nakrájejte na menší kusy (asi 5 cm široké).
  2. V misce smíchejte 100 g soli s vodou a zalijte zelí. Nechte zelí v solném nálevu asi 3-4 hodiny, občas promíchejte, aby se sůl dostala do všech listů.
  3. Po uplynutí doby zelí důkladně propláchněte studenou vodou, abyste odstranili přebytečnou sůl. Nechte ho dobře okapat.

2. Příprava pasty pro marinování

  1. V mixéru nebo kuchyňském robotu rozmixujte cibuli, česnek, zázvor, cukr, rybí omáčku, sojovou omáčku, gochugaru, ocet a sezamový olej. Mixujte, dokud nezískáte hladkou pastu.
  2. Pokud chcete, přidejte nakrájenou mrkev a jarní cibulky a promíchejte je s pastou.

3. Marinování zelí

  1. Do připravené pasty přidejte okapané zelí a důkladně promíchejte, aby bylo celé zelí rovnoměrně pokryté marinádou.
  2. Můžete použít rukavice, protože korejské chilli prášky mohou zanechat skvrny a mohou být pálivé. Dobře promíchejte, aby se marináda dostala na každý kousek zelí.

4. Fermentace kimchi

  1. Přeneste marinované zelí do sklenic nebo fermentační nádoby. Nádoba by měla být plná, ale ne příliš napěchovaná, aby měl vzduch prostor pro odcházení.
  2. Nechte kimchi fermentovat při pokojové teplotě 1-3 dny, v závislosti na požadované kyselosti. Během fermentace ho jednou za den zkontrolujte a přitlačte ho zpět, pokud je potřeba.

5. Skladování a konzumace

  1. Jakmile je kimchi fermentováno podle vašich preferencí, přesuňte ho do lednice, kde se jeho chuť ještě více rozvine. Kimchi vydrží v lednici až několik týdnů.

Kimchi: Kyselé, pikantní a plné chuti

Kimchi není jen korejskou specialitou – je to jídlo, které si oblíbili lidé po celém světě. Díky svému jedinečnému procesu fermentace se z něj stává nejen lahodný, ale i velmi zdravý pokrm. Obsahuje probiotika, která prospívají střevní mikroflóře a posilují imunitní systém.

Poslední Příspěvky