Recept na Lasagne s tofu a špenátem

Rádi Jíte Snapseed-2-1200x800-1 Recept na Lasagne s tofu a špenátem Veganské recepty  Zeleninová náplň Zdravé jídlo Veganský recept Tofu náplň Tofu Sýrová náhražka Špenát Rajčatový protlak Lasagne Bezlepkové lasagne

Lasagne s tofu a špenátem jsou skvělou veganskou alternativou tradičních lasagní s masem a sýrem. V tomto receptu jemné tofu nahrazuje sýr a špenát dodává čerstvost a zdravé vitamíny. Jídlo je chutné, syté a relativně jednoduché na přípravu.

Ingredience:

  • 9 listů lasagní (nejlépe bezlepkových, pokud je potřeba)
  • 400 g čerstvého nebo mraženého špenátu
  • 300 g tofu (tvrdé)
  • 1 velká mrkev
  • 1 střední cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 500 g rajčatového protlaku (nebo konzervovaných rajčat)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 čajová lžička sušeného oregána
  • 1 čajová lžička bazalky
  • Sůl a černý pepř podle chuti
  • 1/2 čajové lžičky kurkumy (pokud chcete, pro barvu)
  • 2 lžíce výživových kvasnic (pro vegany, pro sýrovou chuť — volitelné)
  • 1 lžíce citronové šťávy (pokud chcete, pro vyvážení chuti)

Příprava:

  1. Příprava náplně:
    • Na středním ohni zahřejte 1 lžíci olivového oleje ve velké pánvi. Cibuli nakrájejte na jemno a osmahněte ji do změknutí (asi 5 minut).
    • Přidejte nasekaný česnek a nastrouhanou mrkev. Smažte dalších 3-4 minuty, dokud mrkev nezměkne.
    • Pokud používáte čerstvý špenát, omyjte ho a nakrájejte. Přidejte špenát do pánve a smažte, dokud nezmenší svůj objem (pokud používáte mražený, stačí ho rozmrazit a důkladně vymačkat přebytečnou vodu).
    • Takto připravenou směs špenátu, mrkve a cibule odstavte stranou, aby trochu vychladla.
  2. Příprava tofu omáčky:
    • V míse rozmačkejte tofu na malé kousky (má připomínat strukturu ricotty).
    • Na pánvi zahřejte zbylou lžíci olivového oleje a přidejte tofu. Smažte ho asi 3-4 minuty, občas promíchejte.
    • Přidejte sušené oregáno, bazalku, kurkumu (pokud používáte) a sůl s pepřem podle chuti. Můžete také přidat citronovou šťávu a výživové kvasnice pro sýrovou chuť.
    • Směs důkladně promíchejte a odstavte z ohně.
  3. Skládání lasagní:
    • Předehřejte troubu na 180°C.
    • Uvařte listy lasagní podle návodu na obalu (nebo použijte lasagne, které není nutné vařit).
    • Na dno formy na pečení (velikost 20×30 cm) nalijte trochu rajčatového protlaku.
    • Na protlak položte první vrstvu lasagní. Na ni naneste část náplně z tofu a špenátu, poté opět přikryjte vrstvou lasagní. Opakujte vrstvy, dokud nevyčerpáte všechny ingredience. Poslední vrstvou by měla být náplň.
    • Pokapejte vrch zbývajícím rajčatovým protlakem.
  4. Pečení:
    • Přikryjte formu alobalem a pečte v předehřáté troubě asi 25-30 minut.
    • Po této době sejměte alobal a pečte dalších 10-15 minut, dokud lasagne nezískají zlatavou barvu.
  5. Podávání:
    • Nechte lasagne chvíli vychladnout (asi 10 minut), aby se vrstvy dobře usadily a lépe se krájely.
    • Podávejte teplé, ozdobené čerstvou bazalkou nebo jinými bylinkami podle chuti.

Tipy:

  • Pokud chcete lasagne bohatší, můžete do náplně přidat také restované houby nebo jinou zeleninu.
  • Pro pikantnější chuť přidejte trochu chilli nebo pálivé papriky do rajčatového protlaku.
  • Pro krémovější texturu můžete do omáčky přidat trochu veganského smetanového sýra nebo kokosového mléka.

Tyto lasagne s tofu a špenátem jsou skvělou veganskou verzí tradičního jídla, které zaručeně potěší každého, kdo si chce pochutnat na zdravém a chutném jídle!

Poslední Příspěvky