Recept na Pečené bramborové wedges s česnekem a rozmarýnem

Rádi Jíte JUP5360b1_21doma34a Recept na Pečené bramborové wedges s česnekem a rozmarýnem Veganské recepty  Vegetariánská jídla Rozmarýn Recept na brambory Příloha Pečené brambory Paprika Olivový olej Křupavé brambory Česnek Bramborové dělky

Pečené bramborové dělky s česnekem a rozmarýnem jsou skvělou přílohou k různým pokrmům nebo samostatným jídlem. Tato kombinace je jednoduchá, chutná a ideální pro všechny, kteří mají rádi křupavou, voňavou a aromatickou zeleninu.

Ingredience:

  • 1 kg brambor (nejlépe typu, který je vhodný na pečení, například nové brambory nebo různé odrůdy pro pečení)
  • 3-4 stroužky česneku, jemně nakrájené nebo prolisované
  • 2-3 lžíce olivového oleje
  • 1-2 větvičky čerstvého rozmarýnu (nebo 1 čajová lžička sušeného)
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1/2 čajové lžičky papriky (volitelné, pro jemnou pikantnost)

Příprava:

  1. Příprava brambor:
    • Brambory důkladně umyjte, můžete je ponechat i se slupkou pro lepší texturu. Pokud máte větší brambory, nakrájejte je na menší čtvrtky nebo osminky (délka zhruba 4-5 cm).
    • Pokud máte velmi mladé brambory, můžete je nechat celé a jen je rozpůlit.
  2. Marinování:
    • V míse smíchejte olivový olej, prolisovaný česnek, rozmarýn (pokud používáte čerstvý, jemně ho nasekejte), sůl, pepř a případně papriku.
    • Přidejte nakrájené brambory a dobře je promíchejte, aby se všechny dělky rovnoměrně obalily v marinádě.
  3. Pečení:
    • Troubu předehřejte na 200°C (horkovzdušnou na 180°C).
    • Brambory rozložte na plech pokrytý pečicím papírem v jedné vrstvě, aby se rovnoměrně upekly.
    • Pečte v předehřáté troubě asi 30-40 minut, dokud nebudou brambory zlatavé a křupavé. Během pečení je můžete jednou nebo dvakrát otočit, aby se rovnoměrně opékaly ze všech stran.
  4. Podávání:
    • Po upečení nechte brambory chvíli vychladnout, aby získaly ještě křupavější texturu.
    • Podávejte horké, ideálně s čerstvými bylinkami nebo s vaším oblíbeným dipem, například s veganským jogurtem nebo kečupem.

Tipy:

  • Pokud chcete brambory ještě křupavější, můžete je před pečením na pár minut blanšírovat v horké vodě (5-10 minut), pak je osušit a následně péct.
  • Experimentujte s různými bylinkami, například tymiánem, oregánem nebo bazalkou.
  • Pro pikantní variantu přidejte trochu cayenského pepře nebo chilli.

Tato pečená bramborová dělka s česnekem a rozmarýnem jsou skvělým doplňkem k jakémukoli jídlu a budou chutnat i jako samostatná svačina!

Poslední Příspěvky