Recept na pečené kuře s bylinkami a brambory

Rádi Jíte jarenaya-kurica-v-duxovke-s-xrustyaschei-korochkoi_1641584313_17_max Recept na pečené kuře s bylinkami a brambory Snídaně

Pokud hledáte jednoduchý a chutný recept na kuře, který zaujme celou rodinu, vyzkoušejte tento recept na pečené kuře s bylinkami a brambory. Je to skvélé jídlo, které je nejen lahodné, ale i snadné na přípravu. Kuře je šťavnaté, plné chutí a brambory dodají pokrmu krásnou přílohu. A nejlepší na tom je, že všechno se připraví v jedné pekáči, takže si ušetříte spoustu času a nádobí.

Ingredience:

  • 1 celé kuře (asi 1,5 kg)
  • 800 g brambor
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 citrón
  • 1 lžíce medu
  • 2 větvičky rozmarýnu
  • 2 větvičky tymiánu
  • 1 lžička sušené oregáno
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Příprava kuřete: Začněte tím, že kuře omyjete a důkladně osušíte papírovými utěrkami. Poté kuře opepřete a osolte ze všech stran. Vnitřek kuřete také osolte a opepřete. Do vnitřku kuřete vložte větvičky rozmarýnu a tymiánu, které mu dodají nádhernou vůni a chuť.
  2. Příprava marinády: V malé misce smíchejte olivový olej, máslo, med, šťávu z poloviny citrónu, prolisovaný česnek a sušené oregáno. Tuto směs dobře promíchejte, až vznikne hladká marináda. Touto marinádou potřete celé kuře, včetně kůže, aby bylo kuře krásně aromatické a šťavnaté.
  3. Brambory: Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky nebo plátky. Pokud chcete, můžete je nechat i s kůží pro přírodní vzhled a chuť. Brambory vložte do pekáče kolem kuřete a pokapejte je trochou olivového oleje. Osolte a opepřete je a přidejte ještě trochu sušeného oregána pro extra chuť.
  4. Pečení: Předehřejte troubu na 180°C. Vložte pekáč s kuřetem a bramborami do trouby a pečte asi 1,5 hodiny. Kuře pravidelně polévejte vypečenou šťávou, aby bylo krásně šťavnaté a křupavé. Pokud je kuře po 1,5 hodině ještě nepropečené, pečte ho dalších 10-15 minut, dokud kůže nezíská zlatavý odstín a brambory nebudou měkké.
  5. Dokončení: Po upečení nechte kuře chvíli odpočinout, aby se šťávy uvnitř rozložily. Poté jej nakrájejte a podávejte s upečenými bramborami a zbylou šťávou z pekáče.

Tipy:

  • Pokud máte rádi křupavou kůrčičku, můžete na posledních 5 minut pečení zvýšit teplotu na 200°C a nechat kuře ještě trochu dohnědnout.
  • Tento recept můžete obohatit o různé bylinky podle vaší chuti – například o bazalku nebo šalvěj.

Tento recept na pečené kuře je ideální pro rodinný oběd nebo večeři. Rychle se připraví a výsledek je fantastický – křehké a šťavnaté kuře s chutnými bramborami, které si zamiluje každý. Bon appétit!

Poslední Příspěvky